Jeřábi popelaví vyhnízdili v údolích pod Troskami

jerabi_640_480.jpg

Jeřáb popelavý z řádu krátkokřídlých, velikostí větší než čáp bílý s rozpětím křídel dosahujícím až 220 cm patří u nás mezi kriticky ohrožené druhy. Jeho impozantní vzhled a především chování v období námluv okouzlilo nejednoho pozorovatele.

Tanec jeřábího páru v období námluv, doprovázený nádherným duetovým voláním - "troubením" je nezapomenutelným zážitkem! Mláďata jeřába popelavého rozeznáme od rodičů pomocí jejich rezavohnědému zbarvení hlavy a části krku, jež jim částečně zůstává ještě minimálně po první rok života. V Českém ráji dosud stabilně hnízdili pouze dva páry těchto nádherných opeřenců a to v přírodní rezervaci Žabakor. Během uplynulých let se na několika lokalitách jeřábi o zahnízdění pokoušeli, dosud však neúspěšně.



Než mláďata dospějí do vzletnosti, čeká na ně mnoho nástrah. Málokdy se podaří vychovat obě mláďata (jeřáb snáší pouze dvě vejce). Nejčastějším predátorem jeřábů je prase divoké případně liška obecná, které dnes doplňují nepůvodní psík mývalovitý, mýval severní a další. Někdy má bohužel na úhynu mláďat podíl i člověk - sečení luk v době vodění mláďat, volně pobíhající psi, či nadměrné rušení mohou mít fatální následky. Přesto se letos populace jeřábů popelavých dočkala nového přírůstku a to na zcela nové hnízdní lokalitě!

Mláďata jeřábů brzy dostanou odečítací kroužky, díky nimž budeme mít přehled o jejich migraci a dozvíme se více o jejich šíření i v rámci České republiky. Například loni okroužkované mládě u rybníka Žabakor (11.7. 2016) bylo pozorováno 6.11.2016 v oblasti "Castille and León", Pascualcobo v západním Španělsku. Letos v březnu bylo opět odečteno v téže oblasti tentokrát nedaleko El Oso (icora.de).

Text a foto: Jiří Šťastný, předseda ZO ČSOP Bukovina












Zprávy Turnovska

OD 19. DO 23. ZÁŘÍ BUDE ULICE PALACKÉHO OPĚT UZAVŘENA

KAMIONY ZATÍM Z CENTRA TURNOVA NEZMIZÍ

PIVOVAR ROHOZEC ZÍSKAL TŘI CENY NA DOČESNÉ V ŽATCI

ČSSD CHCE V TURNOVĚ NAVÁZAT NA PŘEDCHOZÍ PRIORITY